O nás

Jsme zemědělské hospodářství založené na tradici svých předků. Příjmení Hradil na adrese Provodovice 3 se datuje již od 17. století, předáváme si rodnou půdu z generaci na generaci po více jak 200 let. Zabýváme se chovem masného skotu a včelařstvím. Začali jsme ve větším opět hospodařit v roce 2012. Předtím jsme jen zrekonstruovali samotný dům a až teď postupně budujeme nové hospodářské stavby pro techniku, krmivo a ustájení zvířat. Snažíme se každým rokem něco zmodernizovat, koupit a rozšířit námi obhospodařovanou zemědělskou plochu.

V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat.

 

Chov masného skotu

Základem našeho chovu je volný pohyb zvířat na pastvě.  Mimo pastevní sezonu krmíme senem. Celoročně podáváme minerální směsi od firmy TREWIT, nepřikrmujeme jadrným krmivem. Telata odstavujeme cca v 8 měsících, tzn., že teleti nasadíme mulcovou zábranu aby přestálo sát mléko od matky, ale nadále zůstává v její přítomnosti. K úplnému odstavu dochází přirozeným způsobem po narození dalšího telete té samé matce. Připouštění provádíme inseminací přes zimu ve fixační kleci na zimovišti, porod pak probíhá na pastvě většinou absolutně bez lidské pomoci. Základem takového přirozeného způsobu porodu je absolutní vypuštění přikrmování jadrnými krmivy a denní pohyb zvířat (nedochází k zbytečnému nárůstu velkých telat, krávy nejsou „obézní“ a mají „dobrou pánev“).

Z důvodu našeho zájmu o zpracování vlastní produkce provádíme domácí porážky skotu s povolením Veterinární správy. Posléze necháváme hovězí čtvrtě vyzrávat 14 dní v chladícím boxu při 2 Co.

 

Chov včel

V chovu včel se zaměřujeme hlavně na co největší jednoduchost, rychlost a efektivitu jakékoliv zásahu. Včely chováme v nových nástavkových úlech od přítele Váhaly –včelařství AVOS Mštěnovice.

 K zpracování medu používáme zásadně nerezové technologie. Med po krystalizaci znovu nerozpouštíme (neztekucujeme) aby nedocházelo k celkové degradaci enzymatických složek a nestalo se z medu jen drahé bezvýznamné sladidlo. Po vytočení medu z plástů a 3-denním vyčeření  plníme med do nových sklenic a skladujeme ve tmě až do prodeje. Ve sklenicích dojde k přirozené krystalizaci (znak pravosti medu) a je zamezen přístup vzduchu, aby nedocházelo ke kvašení.

Moudrý člověk si uvědomuje celosvětový význam včel jak v opýlení tak v nenahraditelnosti  jejích jedinečných produktů.  Hlupák vidí ve včele nebezpečný hmyz se žihadlem a včelaře má za blázny obtěžující svým koníčkem okolí.